Filosoferen met prentenboeken

| 22-10-2019 | 14.30-17.30 uur | Leerkrachten van groep 1 t/m 4 , Pedagogisch Medewerkers Kinderopvang |

Prijs: €99,00. Inclusief koffie en thee, cursusmateriaal, een set praatkaarten en een Clavis conceptwinkel-boekenbon t.w.v. 20 euro.

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Door te praten naar aanleiding van boeken leren kinderen beter verbanden leggen binnen het verhaal maar ook in relatie tot hun eigen leven. Door bij deze gesprekken ook te gaan filosoferen, voeg je nog iets extra’s toe. Je zet de kinderen dan niet alleen aan het denken over het verhaal maar ook over het leven, de wereld, waarden en normen. Dan denken kinderen niet alleen na over hoe ze zelf over iets denken, maar denken ze ook op een universeler niveau na: wat betekent dit voor “de mens”.

Wat leer je?

Deze workshop van drie uur bestaat uit drie onderdelen.

In het eerste onderdeel leer je hoe je volgens de methode ‘leespraat’ van  Aidan Chambers met kinderen in gesprek kunt gaan over verhalen of gedichten die ze hebben gelezen. Het is hierbij vooral belangrijk dat kinderen hun eigen gedachten over het verhaal delen. Het gaat er dus juist niet om of een kind kan interpreteren wat de schrijver bedoeld heeft. Je maakt kennis met de belangrijkste ideeën van Chambers.

In het tweede onderdeel van de workshop leer je hoe je van dit napraten over het verhaal of gedicht over kunt gaan op een filosofisch gesprek. Je leert o.a. welke stappen bij een filosofisch gesprek horen. Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag die aansluit bij het thema van het verhaal of gedicht. Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? Je leert hoe je deze kunt formuleren. Ook leer je hoe je de filosofische thema’s in een boek of gedicht herkent. Vervolgens oefen je hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept.

Na het filosofische gesprek kun je de kinderen een verwerkingsopdracht geven rondom creatief schrijven, zoals het schrijven van een gedicht of een verhaal. In het derde onderdeel van de workshop krijg je tips hoe je kinderen hierbij begeleid.

Hoe leer je?

Deze workshop bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen.


Wat maakt deze workshop zo speciaal?

De workshop wordt gegeven door Fabien van der Ham uit Groningen. Je kunt haar kennen van de website filosofiejuf.nl. Fabien schrijft kinderboeken, ontwerpt filosofielessen en ontwikkelt filosofieproducten. Deelnemers van deze workshop ontvangen een certificaat. De workshop is gevalideerd door registerleraar.nl.


Inschrijfformulier

Indien werkgever betaalt.