Filosoferen met boeken en verhalen

| 6-11-2019 | 15.00-18.00 uur | Leerkrachten van groep 5 t/m 8 |

Prijs: €99,00. Inclusief koffie en thee, cursusmateriaal en een Clavis conceptwinkel-boekenbon t.w.v. 20 euro.

In deze workshop is het vertrekpunt het (kinder-) boek of verhaal dat je zelf meebrengt. Wat is het plezier dat je hebt in dit boek? Wat zit er allemaal in aan beelden, ideeën en vragen? Daar gaan we mee aan de slag. We voeren met elkaar een filosofisch gesprek en vanuit die ervaring krijg je handreikingen om met je boek ook met kinderen een filosofisch gesprek te voeren. Hiermee proberen we de ervaring van het lezen meer diepte te geven.

Het filosoferen met kinderen is zeker iets dat door zijn beoefenaars met veel enthousiasme wordt uitgevoerd en uitgedragen. Aan het filosoferen worden belangrijke maar uiteenlopen waarden verbonden en doelen toegeschreven: leren denken, dialoog, redelijkheid, praktische wijsheid, bijdrage aan zelfsturing en een onderzoekende houding.

De vraag voor veel leerkrachten is voornamelijk: hoe pak ik het filosoferen met kinderen aan? Tijdens deze workshop (gericht op leerkrachten van de bovenbouw) wordt met behulp van (eigen meegebrachte) boeken en verhalen antwoord gegeven op deze vraag.


Wat maakt deze workshop zo speciaal?

De workshop wordt gegeven door Dr. Rob Bartels, docent aan de pabo van Inholland in Alkmaar. In zijn proefschrift Democratie leren door filosoferen (2013) onderzoekt Bartels op diverse niveaus wat het curriculum ‘filosoferen met kinderen’ inhoudt. Naast zijn werk als onderzoeker weet Bartels zijn visie op filosoferen met kinderen om te zetten in praktische handvatten voor in de klas.


Inschrijfformulier

Indien werkgever betaalt.